Πώς αναπνέουμε

Πώς αναπνέουμε;

Η αναπνοή αποτελείται από δύο φάσεις: εισπνοή και εκπνοή. Η αναπνοή αφορά στην κίνηση του αέρα εντός και εκτός του θώρακα και ονομάζεται επίσης αερισμός. Ο όρος αναπνοή σχετίζεται με την ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες που συμβαίνει όταν αναπνέετε.

Το αναπνευστικό σύστημα λειτουργεί έτσι ώστε να εισπνέετε και να εκπνέετε άνετα σε θέση ανάπαυσης όταν απαιτείται η ελάχιστη προσπάθεια για τη μετακίνηση του αέρα, και όταν πιθανά δεν έχετε καν επίγνωση του ότι αναπνέετε. Όταν ασκείστε, πρέπει να μετακινήσετε περισσότερο αέρα. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να παίρνετε μεγαλύτερες αναπνοές ή να αναπνέετε πιο γρήγορα, συνήθως και τα δύο.

 

Τι συμβαίνει όταν εισπνέετε και εκπνέετε;

Αν και η αναπνοή γίνεται συνήθως αυτόματα, μπορείτε να την ελέγξετε αν θέλετε, όπως όταν μιλάτε ή τραγουδάτε, για παράδειγμα.

Έχετε αναλογιστεί ποτέ τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν εισπνέετε και εκπνέετε; Μόλις συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, μπορεί να είστε σε θέση να νιώσετε τα παρακάτω να συμβαίνουν.

Όταν εισπνέουμε:

  • Το διάφραγμα και οι μύες ακριβώς κάτω από τον θωρακικό κλωβό μας συστέλλονται. Το διάφραγμα κινείται προς τα κάτω, αυξάνοντας τον όγκο της θωρακικής κοιλότητας και οι μύες τραβάνε τα πλευρά προς τα επάνω και έξω
  • Αυτή η αύξηση του όγκου στον θώρακα κατεβάζει την πίεση του αέρα στους πνεύμονες σε σύγκριση με τον αέρα έξω από το σώμα
  • Καθώς ο αέρας ρέει από μια περιοχή υψηλής πίεσης σε μια περιοχή χαμηλότερης πίεσης, στη συνέχεια εισέρχεται στον αεραγωγό του σώματος (ρουθούνια, λαιμός, λάρυγγας και τραχεία) και τελικά στους πνεύμονες

Όταν εκπνέουμε:

  • Το διάφραγμα και οι μύες κάτω από τον θωρακικό κλωβό χαλαρώνουν, επαναφέροντας τη θωρακική κοιλότητα στον αρχικό (μικρότερο) όγκο της
  • Με αυτόν τον τρόπο ο αέρας εξωθείται από τους πνεύμονες στην ατμόσφαιρά με την εκπνοή

 

Πώς ελέγχει το σώμα σας την αναπνοή;

Το σώμα μας χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει. Ο εγκέφαλός σας συνεχώς λαμβάνει σήματα από το σώμα σας που σας λένε πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα σας. Όταν ξεκινάτε έντονη άσκηση, ο εγκέφαλός σας στέλνει σήμα στους μύες που συμμετέχουν στην αναπνοή να επιταχύνουν τον ρυθμό της αναπνοής σας έτσι ώστε οι μύες σας να έχουν αρκετό οξυγόνο. Καθώς εργάζονται πιο έντονα, οι πνεύμονές σας επίσης προλαμβάνουν την άσκοπη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος και το μεταφέρουν έξω από το σώμα με την αναπνοή σας.

Αυτός ο έλεγχος είναι αυτόματος, ακούσιος και συνεχής. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να το σκέφτεστε. Και αυτό συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και να παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή.

 

Ποια είναι η λειτουργία της μύτης στην αναπνοή;

Η μύτη βοηθάει να παγιδεύονται και να φιλτράρονται οι ρύποι που εισπνέετε στον αέρα πριν φτάσουν στους πνεύμονες.

Ας δούμε πιο αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί οι ρύποι:

  • Αλλεργιογόνα:
Αλλεργιογόνα: γύρη

Γύρη

Αλλεργιογόνα: σωματίδια σκόνης

Σωματίδια σκόνης

Αλλεργιογόνα: Νιφάδες δέρματος κατοικίδιων

Νιφάδες δέρματος κατοικίδιων

  • Ατμοσφαιρικοί ρύποι:
Ατμοσφαιρικοί ρύποι: αιωρούμενα σωματίδια

Αιωρούμενα σωματίδια όπως σκόνη.

Ατμοσφαιρικοί ρύποι: αέριοι ρύποι

Αέριοι ρύποι όπως όζον (O3), διοξείδιο του αζώτου (NO2) και διοξείδιο του θείου (SO2)

Ατμοσφαιρικοί ρύποι: πτητικές οργανικές ενώσεις

Πτητικές οργανικές ενώσεις που εκλύονται από κοινά οικιακά προϊόντα όπως απορρυπαντικά, μπογιές και καύσιμα

  • Παθογόνα:
Παθογόνα: ιοί

Ιοί

Παθογόνα: βακτήρια

Βακτήρια

Η μύτη είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα ρουθούνια μας είναι επενδεδυμένα με τρίχες που προλαμβάνουν την εισχώρηση δυνητικά επιβλαβών ουσιών στις ρινικές διόδους και τον ευαίσθητο ιστό των πνευμόνων.

Οι ρύποι παγιδεύονται στην κολλώδη ρινική βλέννα στο εσωτερικό της μύτης και οι κροσσοί (μικροσκοπική τριχοειδής δομή στο εσωτερικό της μύτης) προωθούν τα σωματίδια στο πίσω μέρος του λαιμού όπου είτε καταπίνονται είτε αποβάλλονται με τον βήχα. Ο κίνδυνος λοίμωξης από ιούς μειώνεται με αυτόν τον τρόπο.

Η μύτη προστατεύει επίσης τους κατώτερους αεραγωγούς από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του εισπνεόμενου αέρα ενεργώντας ως κλιματιστικό. Τα ρουθούνια ζεσταίνουν, φιλτράρουν και υγραίνουν τον αέρα έτσι ώστε ο καθαρός, υγρός αέρας σε ευχάριστη θερμοκρασία 37°C να διοχετεύεται στους πνεύμονες. 

Πώς η μύτη φιλτράρει τους ρύπους

Πώς η μύτη φιλτράρει τους ρύπους από τον αέρα που αναπνέουμε;

Η μύτη είναι ένα πραγματικά καλό φίλτρο των σωματιδίων του αέρα. Ένας τρόπος με τον οποίο η μύτη το κάνει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση έως 90 μοίρες όταν διέρχεται από την είσοδο στον κύριο χώρο της μύτης (η ρινική κοιλότητα). Αυτή η ξαφνική αλλαγή στροβιλίζει τα αιωρούμενα σωματίδια εκτός του κύριου ρεύματος αέρα και προς την κολλώδη επιφάνεια του εσωτερικού της μύτης.

Σε δεύτερη φάση, η ροή του αέρα επιταχύνεται καθώς διέρχεται από τα ρουθούνια (το στενότερο τμήμα της μύτης) και στη συνέχεια επιβραδύνει καθώς η ροή του αέρα εισέρχεται στη ρινική κοιλότητα. Οι αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας της ροής του αέρα συμβαίνουν στην ίδια περιοχή της μύτης και η επιβράδυνση της ροής του αέρα σε αυτό το σημείο εναποθέτει σωματίδια από τον αέρα στο δέρμα του εσωτερικού της μύτης.

Στην πραγματικότητα, η περισσότερη προσπάθεια κατά την αναπνοή αφορά στη λειτουργία της μύτης ως φίλτρο.

 

Πώς μια βουλωμένη μύτη επηρεάζει την αναπνοή;

Αν οι βλεννογόνοι της μύτης ερεθιστούν με αποτέλεσμα τη συσσώρευση βλέννας, τότε καταλήγετε να έχετε μια βουλωμένη μύτη. Αυτό κάνει τη αναπνοή από τη μύτη δύσκολη, όπως και τον ύπνο, ενώ νιώθετε κόπωση.

Με τη χρήση ενός αποτελεσματικού ρινικού αποσυμφορητικού, μπορείτε γρήγορα να καθαρίσετε τη μύτη σας και να αναπνέετε πιο εύκολα, ημέρα και νύχτα. Το βασικό δραστικό συστατικό των Ρινικών Σπρέι Otrivin είναι η ξυλομεταζολίνη, η οποία ξεκινάει την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης άμεσα* και συνεχίζει να δρα για έως και 10 ώρες.

Η ξυλομεταζολίνη δρα απευθείας στα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τη μύτη. Καθώς δρα απευθείας στην πάσχουσα περιοχή, μπορεί γρήγορα να μειώσει το οίδημα, να αποφράξει τα ιγμόρεια και να ανακουφίσει από τη συμφόρηση.

Otrivin Spray Χωρίς Συντηρητικά

Βοηθάει στη διάνοιξη των ρινικών διόδων και επιτρέπει στους ασθενείς που υποφέρουν από βουλωμένη μύτη να αναπνέουν καλύτερα. Η δράση του Otrivin Spray Χωρίς Συντηρητικά αρχίζει άμεσα* και διαρκεί μέχρι 10 ώρες.

Μάθετε περισσότερα