Το αλλεργικό συνάχι

H επιστήμη πίσω από το αλλεργικό συνάχι και παρόμοιες αλλεργίες

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια. Το αλλεργικό συνάχι προκαλείται από την ευαισθητοποίηση και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια αβλαβή ουσία που είναι γνωστή ως αλλεργιογόνο.

Το αλλεργικό συνάχι  είναι εξαιρετικά κοινό, με το 10 έως το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού να πάσχει από αυτό. Ο ιατρικός όρος είναι αλλεργική ρινίτιδα, με τον όρο ρινίτιδα να σημαίνει απλά φλεγμονή των βλεννογόνων της μύτης. 

Τι προκαλεί αλλεργίες όπως το αλλεργικό συνάχι;

Οι αλλεργίες προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εσφαλμένα ταυτοποιεί μια αβλαβή ουσία ως επικίνδυνη. Αυτές οι ουσίες, όπως η γύρη, τα σωματίδια της σκόνης, το τρίχωμα των κατοικίδιων ή το σάλιο, ενεργοποιούν την παραγωγή αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε (αντισώματα IgE). Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκληθούν από ορισμένα τρόφιμα.

Τα αντισώματα IgE προσδένονται στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού (γνωστά ως μαστοκύτταρα), τα οποία ενεργοποιούν την έκλυση χημικών ουσιών όπως η ισταμίνη που αποτελούν μέρος της φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού. Αυτές οι χημικές ουσίες δρουν στα κύτταρα, τα νεύρα και τα αγγεία της μύτης για την παραγωγή των τυπικών συμπτωμάτων μιας αλλεργίας: φτάρνισμα, κνησμός, συμφόρηση και καταρροή.

Τα αλλεργιογόνα υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές μορφές και περιλαμβάνουν:

 1. Γύρη από δέντρα, γρασίδι ή αγριόχορτο
 2. Σωματίδια σκόνης
 3. Νιφάδες δέρματος κατοικίδιων
 4. Τρίχωμα κατοικίδιων
 5. Μούχλα 
 6. Ορισμένα τρόφιμα
Αλλεργιογόνα - γύρη λουλουδιών

Γύρη λουλουδιών

Αλλεργιογόνα - γύρη δέντρων

Γύρη δέντρων

Αλλεργιογόνα - σωματίδια σκόνης

Σωματίδια σκόνης

Αλλεργιογόνα - νιφάδες δέρματος κατοικίδιων

Νιφάδες δέρματος κατοικίδιων

Αλλεργιογόνα - εσωτερικοί χώροι

Εσωτερικοί χώροι

Αλλεργιογόνα - εξωτερικοί χώροι

Εξωτερικοί χώροι

 Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Οι άνθρωποι με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να αρχίσουν να έχουν συμπτώματα μόλις λεπτά μετά την εισπνοή μιας αλλεργιογόνου ουσίας (αλλεργιογόνο) όπως τα σπόρια μούχλας ή η γύρη. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να αντιδράσει με τα παρακάτω κοινά συμπτώματα:

 • Φτάρνισμα
 • Κνησμό στη μύτη
 • Καταρροή
 • Βουλωμένη μύτη
 • Κνησμό στο στόμα και τον λαιμό
 • Οπισθορρινική έκκριση (η αίσθηση της βλέννας που τρέχει στο πίσω μέρος του λαιμού)
 • Υγρά, κόκκινα μάτια ή μάτια που πονάνε
Συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας;

Η αποφυγή των ερεθισμάτων για τη συγκεκριμένη αλλεργία σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τη θεραπεία της. Μία από τις βασικές αιτίες της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η γύρη από το γρασίδι. Μερικές φορές είναι πιθανό να προλάβετε τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας λαμβάνοντας προφυλάξεις όπως:

 • Μείνετε σε εσωτερικό χώρο όταν η ποσότητας της γύρης είναι υψηλή. 
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε το περπάτημα σε υπαίθριους χώρους με γρασίδι, ειδικά τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες και όταν γίνεται το κούρεμα του γκαζόν, οπότε η συγκέντρωση της γύρης είναι υψηλή.
 • Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου ή γυαλιά οράσεως για να σταματήσετε την εισχώρηση της γύρης στα μάτια σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και κάντε ένα ντους με την επιστροφή σας στο σπίτι για να φεύγει η γύρη από το δέρμα σας.
 • Εφαρμόστε τακτικές ρινικές πλύσεις για να καθαρίζετε τα ρουθούνια σας από τη γύρη ή τη σκόνη.

 Πώς αντιμετωπίζω το αλλεργικό συνάχι;

Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεραπεία για το αλλεργικό συνάχι ή άλλες αλλεργίες που επηρεάζουν τα μάτια και τη μύτη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να ανακουφίζουν τα συμπτώματα με διαφορετικούς τύπους θεραπείας για τις αλλεργίες. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνουν αντιισταμινικά και ενδορινικά κορτικοστεροειδή:

 1. Aντιισταμινικά: βοηθούν στην αντιστάθμιση των δράσεων της ισταμίνης, τα χημικά που εκλύονται από το σώμα σας όταν λαμβάνει χώρα μια αλλεργική αντίδραση. Τα αντιισταμινικά υπάρχουν σε σταγόνες ματιών, ρινικά σπρέι και, κυρίως, σε δισκία από του στόματος και σιρόπι.
 2. Ενδορινικά κορτικοστεροειδή: μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή του εσωτερικού της μύτης και να μειώσουν σημαντικά τη ρινική συμφόρηση καθώς και το φτάρνισμα, τον κνησμό και την καταρροή.
 3. Το ρινικό σπρέι Otrivin spray Χωρίς Συντηρητικά βοηθάει στη διάνοιξη των ρινικών διόδων και επιτρέπει στους ασθενείς που υποφέρουν από βουλωμένη μύτη να αναπνέουν καλύτερα. Η δράση του OTRIVIN αρχίζει άμεσα* και διαρκεί μέχρι 10 ώρες.

Πώς να αντιμετωπίσετε το αλλεργικό συνάχι

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις αλλεργίες μου για μεγάλες χρονικές περιόδους;

Υπάρχουν πράγματα που οι άνθρωποι με αλλεργικό συνάχι  μπορούν να σκεφτούν να εφαρμόσουν στη ρουτίνα τους για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους μακροπρόθεσμα. Η μύτη σας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας όσον αφορά στα αερόβια αλλεργιογόνα: φιλτράρει τα σωματίδια του αέρα που αναπνέετε και τα παγιδεύει στη βλέννα και τις τρίχες που υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης. Μεταφέρονται στο πίσω μέρος του λαιμού σας και είτε καταπίνονται είτε αποβάλλονται με τον βήχα.

Μια συσσώρευση γύρης στη μύτη μπορεί να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία και σε αυτό το σημείο το σύστημα μπορεί να μην ανταποκριθεί με αποτέλεσμα φλεγμονή και βουλωμένη μύτη. Το ισότονο διάλυμα Otrimer Breathe Clean είναι μια καθημερινή λύση που μπορεί να βοηθήσει το φυσικό φίλτρο της ρύπανσης (τη μύτη) να λειτουργήσει. Η ήπια σύνθεση αλατούχου διαλύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μέρα για να βοηθήσει στον καθαρισμό της μύτης σας, να μειώσει το οίδημα και να απομακρύνει τυχόν παγιδευμένα αλλεργιογόνα από τη μύτη.

https://www.otrimer.gr/ 

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις αλλεργίες μου;

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας. Οι αυξήσεις των αερίων του θερμοκηπίου θερμαίνουν τον πλανήτη, αλλάζοντας τα μοτίβα βροχής και καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα περισσότερες ακραίες κλιματικές συνθήκες. Την προηγούμενη δεκαετία, η έρευνα απέδειξε πώς η κλιματική αλλαγή δίνει περισσότερες ευκαιρίες στα αλλεργιογόνα να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων με την εκδήλωση αλλεργικής ρινίτιδας.

 

 

Otrivin Spray Χωρίς Συντηρητικά

Βοηθάει στη διάνοιξη των ρινικών διόδων και επιτρέπει στους ασθενείς που υποφέρουν από βουλωμένη μύτη να αναπνέουν καλύτερα. Η δράση του Otrivin Spray Χωρίς Συντηρητικά αρχίζει άμεσα* και διαρκεί μέχρι 10 ώρες.

* σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, σε ρινική συμφόρηση